Geriye Doğru Hedef Belirleyerek İlerleyin!
Güncelleme tarihi: 4 Eki 2021
Hedefleri Belirlemek için Geriye Dönük Planlamayı Kullanma
Hedefinize ulaşmanın başka bir yolu.
Hedefiniz önümüzdeki beş yıl içinde hesap yöneticisi olmaksa, planlama sürecinize nereden başlıyorsunuz? Ya da ekibinizin şirketin organizasyon yapısını yeniden tasarlaması gerekiyorsa, nereden başlayacaksınız?

Planlamada çoğumuz genellikle planımızı baştan sona oluşturmaya başlardık. Birinci, ikinci, üçüncü ve benzeri ne yapmanız gerekiyor? Ve her adımın hangi tarihe kadar tamamlanması gerekiyor?
Bu, Kişisel Hedef Belirlemenin sağlam bir biçimidir bu çok iyi çalışıyor.
Yeni bir yaklaşım
Bununla birlikte, aynı derecede güçlü olabilecek basit ancak daha az kullanılan başka bir hedef belirleme yöntemi vardır.
Geriye dönük planlama, geriye dönük hedef belirleme veya geriye dönük tasarım olarak adlandırılır ve eğitim ve öğretimde oldukça sık kullanılır.
Buradaki fikir, nihai hedefinizle başlamak ve ardından planınızı geliştirmek için oradan geriye doğru çalışmaktır. Sondan başlayarak ve geriye bakarak kendinizi zihinsel olarak başarıya hazırlayabilir, ulaşmanız gereken belirli kilometre taşlarının haritasını çıkarabilir ve istenen sonuçları elde etmek için planınızın neresinde özellikle enerjik veya yaratıcı olmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Geriye Dönük Planlama Süreci
Şu şekilde çalışır:
Adım 1: Nihai hedefinizi yazın. Özellikle neyi başarmak istiyorsunuz ve hangi tarihe kadar?
Örnek: “1 Ocak 2022 itibariyle, …… da müşteri yöneticisi olacağım.”
Adım 2: Ardından, nihai hedefinize ulaşmak için kendinize bundan hemen önce hangi kilometre taşını başarmanız gerektiğini sorun. Nihai hedefinize ulaşmanız için ne yapmanız gerekiyor ve ne zamana kadar?
Örnek: “30 Eylül 2022 tarihine kadar, …….. şirketi tarafından sunulan yönetici eğitim programını başarıyla tamamlayacağım.”
3. Adım: Sonra biraz daha geriye doğru çalışın. 2. Basamaktan önce neyi tamamlamanız gerekiyor?
Örnek: “1 Mart 2022’e kadar, yönetici eğitim programına başvurumu sunacak ve programa kabul edileceğim.”
4. Adım: Tekrar çalışın. Önceki hedefe ulaşıldığından emin olmak için ne yapmanız gerekiyor?
Örnek: “1 Ocak 2022’e kadar, ……….. Şirketinde kilit hesap yöneticisi olarak ikinci yılımı tamamlayacağım
Adım 5: Başarmanız gereken ilk kilometre taşını belirleyene kadar aynı şekilde geri çalışmaya devam edin.
Örnekler: “1 Ocak 2021’a kadar, …………….. şirketinde kilit hesap müdürlüğüne terfi edeceğim ve her çeyrekte 100 bin Tl den fazla satın alan müşterilerden sorumlu olacağım.”
Geriye dönük bir planı okuduğunuzda, geleneksel bir ileriye dönük plandan çok da farklı görünmüyor. Ancak geriye dönük bir plan oluşturmak çok farklıdır. Geleneksel, ileriye dönük bir kronolojik süreç kullanırsanız istediğiniz şeyleri görmenize yardımcı olmak için kendinizi tamamen yeni bir perspektiften düşünmeye zorlamanız gerekir.
Bu ayrıca, yol boyunca gereksiz veya verimsiz faaliyetlere zaman harcamaktan kaçınmanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca, bir sonraki adımı başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için özellikle yaratıcı olmanız gereken yerleri göstererek, plandaki gerginlik noktalarını vurgular.
Anahtar noktaları
Yüzeysel olarak, geriye dönük planlama geleneksel hedef belirleme süreçlerinden pek farklı görünmüyor. Temel bir vizyonla başlarsınız ve sonra bu vizyona ulaşmak için ne yapılması gerektiğini kendinize sorarsınız. Planınızı baştan sona veya sondan başa kadar okuyabilirsiniz.
Geriye dönük planlama, geleneksel planınızın yönünü tersine çevirmekten daha fazlasıdır. Farklı bir bakış açısı benimsemek ve belki de sonuç olarak farklı kilometre taşlarını tanımlamakla ilgilidir. Geleneksel planlamanın harika bir tamamlayıcısıdır ve size başarıya ulaşmak için gerekenleri çok daha eksiksiz bir şekilde takdir eder. Sonuçta, ne kadar çok alternatifiniz varsa, nihai planınız muhtemelen o kadar iyi olacaktır