Goleman’ın Altı Liderlik Stili
Güncelleme tarihi: 4 Eki 2021
Duruma uygun doğru liderlik tarzını seçin.
En iyi liderler esnek ve uyarlanabilirdir. Farklı durumlara uymak için farklı liderlik stilleri kullanırlar.
Burada Daniel Goleman’ın Altı Liderlik Tarzından ve bunların sizin için nasıl çalışabileceğinden bahsediyorum…

1. Yetkili Liderlik
Otoriter liderlik vizyon ve yetkilendirme ile ilgilidir. Yetkili liderler hedeflere karar verir ve takipçilerine onlara nasıl ulaşacaklarını seçme özgürlüğü verir. Bu tarz, bir departman veya kuruluşun yönü olmadığında en iyi şekilde çalışır.
Ancak, otoriter olmak, yasayı koymakla karıştırılmamalıdır. Esnekliğe izin vermek ve başkalarının geri bildirimini dinlemek de önemlidir.
2. Bağlı Liderlik
Bağlı liderliğin anahtarı ilişkiler kurmaktır. Bağlı liderler, övgüye odaklanarak ve fikirleri paylaşarak uyum yaratmayı severler. Bu tarz, ekip ilişkilerini onarmanız veya insanları bir araya getirmeniz gerektiğinde en iyi şekilde çalışır.
Ancak bu, düşük performansın fark edilmeyebileceği anlamına gelebilir. Ekip üyeleri de kendilerine yeterince yön verilmediğini hissedebilirler. Yani tek başına kullanılmamalıdır.
3. Demokratik Liderlik
Demokratik liderler, işbirliği ve herkesi katılmaya teşvik ederek çalışan bağlılığı ve güven oluşturur. Bu tarz, başkalarını güçlendirir, fikirler üretir ve sorumluluğu paylaşır.
Ancak çok demokratik olmak, çok fazla konuşma ve yeterli eylem olmadığı anlamına gelmemelidir. Etkili demokratik liderlerin ne zaman tavır alacaklarına karar vermeleri önemlidir.
4. Hız Belirleyen Liderlik
Hız belirleyen liderler, standartları belirleyen ve başkalarının da uymasını bekleyen yüksek başarılara sahip kişilerdir. Bu tarz, motivasyonu yüksek bir takıma liderlik etmek için en iyisidir ve kısa vadeli iyileştirmeler veya hızlı galibiyetler sağlamak için iyidir.
Ancak, başarmak için sürekli baskı, çalışanların bunalmış hissetmesine neden olabilir ve moral düşebilir. Öyleyse, tükenmişliği önlemek için bu stili dikkatli kullanın.
5. Koçluk Liderliği
Koçluk tarzı, öz farkındalık, empati ve başkalarını geliştirme konusunda büyüktür. Bu yaklaşım, insanların performanslarını iyileştirmelerine ve çalışmalarının daha büyük resme nasıl uyduğunu anlamalarına yardımcı olur.
Ancak koçluk tarzı zaman ve uzmanlık gerektirebilir. Hızlı sonuç beklememek gerekir.
6. Zorlayıcı Liderlik
Uyum ve kontrol, zorlayıcı liderlik tarzının ayırt edici özellikleridir. Bu tarz kriz durumları için ayrılmalıdır veya toksik çalışan davranışını ele almak için.
Diğer durumlarda, inisiyatifi öldürebilir ve motivasyon düşer.
Her liderin doğal olarak tercih ettiği bir tarzı olsa da, en iyi liderler duruma bağlı olarak bir stil veya stil kombinasyonu kullanır. Bu basit ipuçlarıyla liderlik tarzları arasındaki dengeyi sağlayın:
1. Aktif dinlemeyi kullanın. Ve insanların tepkilerinden ve vücut dilinden ipucunuzu alın.
2. Size en çok ilham veren liderleri düşünün. Hangi stilleri ve ne zaman kullanıyorlar? Ne öğrenebilirsin
3. Son olarak, yeni yaklaşımlar denemekten korkmayın. Farklı liderlik tarzları kullanmak, saygı kazanmanıza ve sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.