top of page

Hedef Belirlemenin 5 Altın Kuralı

Güncelleme tarihi: 4 Eki 2021

Beş yıl sonra nerede olmak istediğini düşündünüz mü? Şu anda işteki ana hedefinizin ne olduğu konusunda net misiniz? Bu ayın sonunda neyi başarmak istediğinizi biliyor musunuz?



Başarılı olmak istiyorsanız, hedefler belirlemelisiniz. Hedefler olmadan odaktan ve yönden yoksun kalırsınız. Hedef belirleme, yalnızca hayatınızın yönünü kontrol etmenizi sağlamaz; aynı zamanda gerçekten başarılı olup olmadığınızı belirlemeniz için bir referans noktası sağlar.


Gelelim kurallara :

1. Sizi Motive Eden Hedefler Belirleyin

Kendinize hedefler koyduğunuzda, sizi motive etmeleri önemlidir: bu, onların sizin için önemli olduğundan ve onlara ulaşmanın değerli olduğundan emin olmak anlamına gelir. Eğer sonuca çok az ilgi duyuyorsanız veya daha büyük resim göz önüne alındığında bunlar ilgisizse, onları gerçekleştirmek için çalışma yapma şansınız zayıftır. Motivasyon, hedeflere ulaşmanın anahtarıdır. Hayatınızdaki yüksek önceliklerle ilgili hedefler belirleyin. Hedefinizin motive edici olduğundan emin olmak için, sizin için neden değerli ve önemli olduğunu yazın.


2. SMART Hedeflerini Belirleyin

Muhtemelen SMART hedeflerini duymuşsunuzdur zaten. ( Daha geniş ele alacağım). Ama her zaman kuralı uyguluyor musunuz? Basit gerçek şu ki, hedeflerin güçlü olması için SMART olacak şekilde tasarlanmaları gerekir. SMART’ın temsil ettiği şeyin birçok çeşidi vardır, ancak özü şudur – hedefler şöyle olmalıdır:

  • S pecific. –Ne ,Kesin, Net, iyi tanımlanmış

  • M easurable. — Ölçülebilir

  • A chievable. — Ulaşılabilir, Gerçekçi

  • R Elevant. — Alakalı, gitmek istediğiniz yönde

  • T imely. — Zaman Kısıtlı, ulaşılacak zaman

3. Hedeflerinizi mutlaka yazın.

Bir hedefi yazma eylemi, onu gerçek ve somut kılar. Artık bunu unutmak için hiçbir bahanen yok. Yazarken, “isterim” veya “olabilir” yerine “olacak” kelimesini kullanın. Örneğin, “Bu yıl işletme giderlerimi yüzde 10 azaltmak istiyorum” değil , “Bu yıl işletim giderlerimi yüzde 10 azaltacağım ” İlki tutkudan yoksundur ve size bir bahane sunabilir. Her gün ne yapmak istediğinizi kendinize hatırlatmak için hedeflerinizi görünür yerlerde yayınlayın. Bunları sürekli bir hatırlatma olarak duvarlarınıza, masanıza, bilgisayar monitörünüze, banyo aynasına veya buzdolabına koyun. Her gün ne yapmak istediğinizi kendinize hatırlatmak için hedeflerinizi görünür yerlerde sergileyin. Bunları sürekli bir hatırlatma olarak duvarlarınıza, masanıza, bilgisayar monitörünüze, banyo aynasına veya buzdolabına koyun.


4. Eylem Planı Yapın

Bu adım genellikle hedef belirleme sürecinde kaçırılır. Sonuca o kadar odaklanırsınız ki, yol boyunca gerekli olan tüm adımları planlamayı unutursunuz. Tek tek adımları yazarak ve ardından tamamladığınızda her birinin üstünü çizerek, nihai hedefinize doğru ilerleme kaydettiğinizi fark edeceksiniz. Bu, özellikle hedefiniz büyük ve zorlu veya uzun vadeli ise önemlidir.


5. Devam Edin!

Unutmayın, hedef belirleme sadece bir amaca yönelik bir araç değil, devam eden bir faaliyettir. Kendinizi doğru yolda tutmak için hatırlatıcılar oluşturun ve hedeflerinizi gözden geçirmek için düzenli zaman aralıklarını hazırlayın. Varış noktanız uzun vadede oldukça benzer kalabilir, ancak yol boyunca kendiniz için belirlediğiniz eylem planı önemli ölçüde değişebilir. Alaka düzeyi, değer ve gerekliliğin yüksek kaldığından emin olun.


Hedef belirleme, bir şeyin olmasını istediğinizi söylemekten çok daha fazlasıdır. Ne istediğinizi tam olarak tanımlamadıkça ve neden ilk etapta istediğinizi anlamadığınız sürece, başarı şansınız önemli ölçüde azalır. Hedef Belirlemenin Beş Altın Kuralı‘nı izleyerek, güvenle hedefler belirleyebilir ve yapmak istediğiniz şeyi başardığınızı bilmenin getirdiği memnuniyetin tadını çıkarabilirsiniz.

Peki bugün neyi başarmaya karar vereceksiniz?

96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
whatsapp png.png
bottom of page